Vajon mi a közös a serdülő lányok és a változó korba lépett nők között? A válasz egyszerű, a változás. Mégpedig a hormon szintek széles határok közötti ingadozása, változása.

Ez a ciklikusság nem csak e két kiemelt időszakban figyelhető meg egy nő élete során, hanem a menstruációs alkalmával, sőt, az azt megelőző néhány napban is.

A hormon szintek drasztikus emelkedése vagy hirtelen csökkenése kit jobban, kit kevésbé, de megvisel. Itt nem kifejezetten fizikai tünetekre gondolunk, hanem a hormon rendszer pszichére, hangulatra, lelki állapotra gyakorolt hatására. Közvetve ugyan, de a lelki állapot labilitása befolyásolhatja a nők testi, szellemi teljesítményét, koncentrációs képességét is.

A hormonális ingadozás tartós fennállása depresszióhoz vezethet, amely akár gyógyszeres kezelésre szorul. Számtalan hangulat javító készítmény érhető el, amelyek lehetnek szintetikusak vagy természetes anyagból készültek.

Mivel a sáfrány hasonló módon fejti ki depressziót csökkentő hatását, mint egyes szintetikus gyógyszerek, ezért alkalmazása előtt érdemes szakorvos véleményét kérni.

A sáfrányt nem csak kulináris szempontból jó ismernünk. Számtalan tanulmány igazolja ennek a különösen szemet gyönyörködtető növénynek a depresszióra, hangulati zavarokra kifejtett pozitív hatását. Ezen felül bizonyíthatóan növeli mind a rövid, mind pedig a hosszú távú memóriát. Így olyan kórképek esetén is vizsgálják a hatásosságát, mint például az Alzheimer-kór.