Az ősz beköszöntével az időjárás kevésbé kedvező, amely befolyásolhatja hangulatunkat is. A rövidebb nappalok, a borúsabb idő, kevesebb napsütés lehangolhatják kedélyállapotunkat és ez által hatással lehetnek akár mindennapi teljesítményünkre is.

Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy a kedélyvesztettség ne vegyen rajtunk erőt. Bizonyára akadnak olyanok köztünk, akik megfigyelték, hogy az őszi időszak kifejezetten kedvezőtlenül hat hangulatukra, motiváltalanabbak, holott az iskola kezdetével a munkahelyen is megindul az év végi hajtás.

Számos megoldás kínálkozik arra vonatkozóan, hogy hangulati ingadozásaink ne befolyásolják mindennapi munkánkat, teljesítményünket. Akik a természetes megoldásokat kedvelik, azoknak is ajánlható a sáfrány.

A sáfránynak - amely nem a fűszer sáfrányt jelenti – a hangulatra gyakorolt jótékony hatása évezredek óta jól ismert. Már Hippokratész – a mai orvostudomány atyja – is készített betegeinek sáfrányból teát. A sáfrány méltán nagyon drága és nem pusztán frázis, hogy „arany árban van”. Napjainkban a kedélyállapot javítására az Iráni vagy a Spanyol sáfrány használható, azonban ezek közül is csak a legmagasabb minőségű. Indiában is termesztenek ugyan sáfrányt, de annak hozzáférhetősége nehézkesebb és inkább a gyengébb minőségű, fűszer sáfrány terjedt el.

A sáfránnyal végzett kutatások (1,2) bebizonyították, hogy az, szervezetünk szerotonin rendszerén keresztül hat. Testünk ezen igen bonyolult rendszere felelős például a boldogság érzetért és ezáltal hatással lehet hangulatunkra, javíthatja azt.

A sáfrány számos más kedvező tulajdonsága jelenleg is a kutatások kedvelt témája.

 

 

1, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266642/

2,  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4599112/