A járvány helyzet – ha akarjuk, ha nem – mindenre és mindenkire hatással van. Biztosnak tűnő életünket egyszerre változtatta meg, melyben nem várt kihívásokkal kell szembenézni. 

Ez befolyásolja hangulatunkat, általános közérzetünket. A depresszív hangulat, a szellemi kimerültség rányomja bélyegét a mindennapok teljesítményére testi és lelki értelemben egyaránt. A ránk omló feladatokkal nem mindenki képes könnyedén megküzdeni. Nem csoda, ha néha segítségre szorulunk. A mozgás, a kikapcsolódás segíthet, de nem mindig elégséges, hogy tartósan visszanyerjük aktív, motivált önmagunkat.

 

Számtalan megoldás kínálkozik segítségként.

Álljon itt néhány szó a sáfrány, témához kapcsolódó pozitív hatásáról.

Ez a csodálatos fűszer évezredek óta ismert és nem csak keserédes fűszeres ízéről. A hangulatra gyakorolt jótékony hatását már Hippokratész is ismerte és főzetet készített belőle betegei számára. A modern tudomány vizsgálat alá vetette a sáfrányt, hogy annak gyógyító tulajdonságairól bizonyosságot és minél több információt szerezzen.

Ezek a vizsgálatok – köztük egy Magyarországon elvégzett meta-analízis (1) - bebizonyították, hogy enyhe és középsúlyos hangulatzavarok esetén is kiváló hatású a sáfrány. A sáfránynak azonban nem csak a hangulatunkra van kedvező hatása, hanem számos más előnyös tulajdonsága is bizonyított. (2) A sáfrány azon biokémiai folyamatokra fejti ki hatását (3), amelyek többek között a boldogság érzésének kialakulásáért felelősek. Ezt "szerotoninerg” rendszernek nevezik. További vizsgálatok folynak a különböző működési mechanizmusok felderítésére, azonban már a jelenleg rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok is nagyon ígéretesek.

A sáfrány ezek alapján hatásos lehet az enyhe és a középsúlyos depresszív állapotok kezelésében, hogy megszabaduljunk végre a préstől.

 

 

 

1, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30036891/

2, https://www.medicalnewstoday.com/articles/327017

3, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4599112/